Trumps dodelijke leugens

Nu Amerika de grootste covid-19-brandhaard van de wereld is geworden, kruipt Trump terug in een vertrouwde rol: die van televisiepersoonlijkheid. De president van de Verenigde Staten is zo in zijn nopjes met zijn vrijwel dagelijkse persconferenties, dat hij zelf via Twitter de kijkcijfers rapporteert. De coronacrisis is voor hem eerder een pr-moment dan een volksgezondheidscrisis.

Het grote probleem is dat er geen enkele lijn in Trumps woorden zit, anders dan dat hij journalisten verwijt de risico’s van de coronapandemie te overdrijven. Aan begin van de uitbraak zei Trump dat zijn regering de uitbraak ‘onder controle’ had. In New York sterft inmiddels iedere 10 minuten iemand aan de gevolgen van corona. Trumps valse geruststellingen droegen bij aan het traag op gang komen van noodmaatregelen. Het is niet toevallig dat Republikeinse kiezers zich minder zorgen maken over corona dan Democraten.

Inmiddels zit ook Trump in de alarmfase. Hij voorspelde een piek in het aantal besmettingen rond Pasen, het moment dat hij kort daarvoor nog had aangemerkt om de economie van de VS weer open te gooien. Hij noemde geen cijfers of bronnen voor deze plotselinge draai. Het lijkt de zoveelste losse opmerking te zijn van een president die draait als een blad aan een boom.

Trumps gezwabber en lak aan feitelijkheid kosten levens. Heel direct, zoals in het geval van de man die stierf toen hij chloroquine-fosfaat nam om zijn corona-infectie te behandelen. Trump had in een persconferentie gezegd dat het mogelijk zou helpen. Ook indirect sterven mensen aan misinformatie. Trump beweert dat staten overdrijven met de aanvragen voor beademingsapparatuur in plaats van de de productie van deze machines met alle mogelijke middelen op te voeren.

Drie jaar lang heeft de wereld gezien hoe de president van de Verenigde Staten valse informatie verspreidde over vrijwel alles, van het aantal stemmen dat hij kreeg tot aan de prestaties van de Amerikaanse economie. Het was vaak ergerlijk, een enkele keer vermakelijk. Bovendien hoort een beetje overdrijving van je eigen prestaties bij de rol van politicus.

Maar deze tijd van massale ziekte is anders. Een virus is politiek neutraal, en vraagt van een leider om zich boven de partijen te stellen en betrouwbare informatie te geven. Trump doet het tegenovergestelde en is daarmee een gevaar voor de volksgezondheid. Dat het advies binnen te blijven is verlengd tot eind april helpt om het virus in de dammen. De vraag is of het Trump lukt om tot die tijd vast te houden aan wat verstandig is.

Share This